Meest recente nieuws

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 13 andere abonnees

Vlooien

Nu het renseizoen en het goede weer weer hun intrede hebben gedaan, moeten we bedacht zijn op vlooien en teken. Heeft hier iemand vanuit de dagelijkse praktijk nog bruikbare tips voor? op medpets las ik het volgende artikel:

Vlooien
Er zijn 2 soorten vlooien; de hondenvlo en de katten vlo. De katten vlo kan niet alleen op de kat leven, maar ook op de hond en het konijn leven. De hondenvlo leeft alleen op de hond.

Vlooien zijn lichtschuw. Daardoor zult u ze niet zo gauw op uw hond of kat te zien krijgen. Ze kruipen diep weg in de vacht. Bij het doorkammen kunt u ze tegenkomen, maar zelfs dan kan het zijn dat u alleen zwarte korreltjes tegenkomt. Deze zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van vlooien. Op een natte tissue kleuren deze zwarte korreltjes roestbruin (vlooien voeden zich door bloed te zuigen van uw hond of kat; hun “ontlasting” bestaat dus uit verteerd bloed).

 

Een vlooienbesmetting

Vlooien veroorzaken in de meeste gevallen veel jeuk, maar dit is zeker niet altijd overduidelijk. Verder kunnen kale plekken, afgebroken haren, korstjes op de lage rug, flank en staartbasis een teken van een vlooieninfectie zijn. Zeer jonge dieren kunnen bij een ernstige vlooienbesmetting, doordat er door vlooien massaal bloed gezogen wordt, zelfs bloedarmoede krijgen. Minder bekend is, dat vlooien een lintworminfectie kunnen overdragen.

 

Hoe ontwikkelt een vlo zich?

De eitjes, die een vrouwelijke vlo legt, blijven niet plakken aan de vacht van uw huisdier, maar komen terecht in de omgeving. Na enkele dagen tot enkele maanden komen er larven uit deze eitjes. Een larf verpopt zich en komt enkele weken tot een jaar later onder invloed van temperatuur en trillingen uit. Dit is belangrijk om te weten als u een vlooienbesmetting in huis hebt.

 

Hoe bestrijd ik een vlooieninfectie?

Als u ontdekt dat uw hond of kat vlooien heeft, behandel dan niet alleen het besmette dier, maar al uw huisdieren tegelijkertijd.

Kies een veilig middel in de juiste dosering, bijvoorbeeld: Advantage voor hond of kat, Effipro of Frontline.

Zoals hierboven al een keer genoemd, kunnen vlooien een lintworminfectie overdragen. Het is daarom belangrijk dat u uw hond of kat tevens ontwormt met een wormkuur die werkzaam is tegen lintwormen, bijvoorbeeld Drontal voor hond of kat, Cestem of Cazitel Plus.

 

De vlooieneitjes en –larven bevinden zich niet op uw hond of kat, maar in de directe omgeving. Stofzuigen, juist in de hoeken en langs plinten is heel belangrijk, maar kan toch nog niet voldoende zijn om alle eitjes te verwijderen. Een goede omgevingsspray, zoals bijvoorbeeld Indoor-X is vaak nodig om vlooien, larven en eitjes af te doden. Het wassen van ligkussens en dekens helpt ook.

 

Omdat de hond en kat zich steeds opnieuw besmetten, is vlooienbestrijding nooit eenmalig. Ter voorkoming van een infectie is het advies om uw huisdieren 1 x per 4 weken te behandelen met een spot-on product als bijvoorbeeld Frontline, Advantage, Advantix of Pulvex. Doe dit het hele jaar door!

 

Reacties zijn gesloten.