Meest recente nieuws

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 13 andere abonnees

Gezondheid

Vlooien

Nu het renseizoen en het goede weer weer hun intrede hebben gedaan, moeten we bedacht zijn op vlooien en teken. Heeft hier iemand vanuit de dagelijkse praktijk nog bruikbare tips voor? op medpets las ik het volgende artikel:

Vlooien
Er zijn 2 soorten vlooien; de hondenvlo en de katten vlo. De katten vlo kan niet alleen op de kat leven, maar ook op de hond en het konijn leven. De hondenvlo leeft alleen op de hond.

Vlooien zijn lichtschuw. Daardoor zult u ze niet zo gauw op uw hond of kat te zien krijgen. Ze kruipen diep weg in de vacht. Bij het doorkammen kunt u ze tegenkomen, maar zelfs dan kan het zijn dat u alleen zwarte korreltjes tegenkomt. Deze zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van vlooien. Op een natte tissue kleuren deze zwarte korreltjes roestbruin (vlooien voeden zich door bloed te zuigen van uw hond of kat; hun “ontlasting” bestaat dus uit verteerd bloed).

 

Een vlooienbesmetting

Vlooien veroorzaken in de meeste gevallen veel jeuk, maar dit is zeker niet altijd overduidelijk. Verder kunnen kale plekken, afgebroken haren, korstjes op de lage rug, flank en staartbasis een teken van een vlooieninfectie zijn. Zeer jonge dieren kunnen bij een ernstige vlooienbesmetting, doordat er door vlooien massaal bloed gezogen wordt, zelfs bloedarmoede krijgen. Minder bekend is, dat vlooien een lintworminfectie kunnen overdragen.

 

Hoe ontwikkelt een vlo zich?

De eitjes, die een vrouwelijke vlo legt, blijven niet plakken aan de vacht van uw huisdier, maar komen terecht in de omgeving. Na enkele dagen tot enkele maanden komen er larven uit deze eitjes. Een larf verpopt zich en komt enkele weken tot een jaar later onder invloed van temperatuur en trillingen uit. Dit is belangrijk om te weten als u een vlooienbesmetting in huis hebt.

 

Hoe bestrijd ik een vlooieninfectie?

Als u ontdekt dat uw hond of kat vlooien heeft, behandel dan niet alleen het besmette dier, maar al uw huisdieren tegelijkertijd.

Kies een veilig middel in de juiste dosering, bijvoorbeeld: Advantage voor hond of kat, Effipro of Frontline.

Zoals hierboven al een keer genoemd, kunnen vlooien een lintworminfectie overdragen. Het is daarom belangrijk dat u uw hond of kat tevens ontwormt met een wormkuur die werkzaam is tegen lintwormen, bijvoorbeeld Drontal voor hond of kat, Cestem of Cazitel Plus.

 

De vlooieneitjes en –larven bevinden zich niet op uw hond of kat, maar in de directe omgeving. Stofzuigen, juist in de hoeken en langs plinten is heel belangrijk, maar kan toch nog niet voldoende zijn om alle eitjes te verwijderen. Een goede omgevingsspray, zoals bijvoorbeeld Indoor-X is vaak nodig om vlooien, larven en eitjes af te doden. Het wassen van ligkussens en dekens helpt ook.

 

Omdat de hond en kat zich steeds opnieuw besmetten, is vlooienbestrijding nooit eenmalig. Ter voorkoming van een infectie is het advies om uw huisdieren 1 x per 4 weken te behandelen met een spot-on product als bijvoorbeeld Frontline, Advantage, Advantix of Pulvex. Doe dit het hele jaar door!

 

Nieuwe kleine witte teek

* Es gibt aktuell eine neue Zeckenart in Deutschland und kann bei Übertragung TÖDLICH sein.

Eine kleine weiße Zecke, böse Folgen!

Diese Zecke stammt aus Mitteleuropa. Jetzt breitet sie sich in Berlin und Brandenburg aus. Sie überträgt bei Hunden die “Babesiose”. Diese Krankheit verläuft tödlich, denn das Problem: In Deutschland gibt es weder in Apotheken Medikamente und Impfung, die die Hunde wirklich schützt.
Sie legen auch auf euren Tieren Eier, schlüpfen und man bekommt nichts mit
Nicht jede Zecke ist automatisch Überträger der Babesiose. Erst, wenn sie einen Parasiten, die Babesie, in sich trägt, infiziert die Auwaldzecke den Hund über ihren Speichel. Der Erreger kam aus dem Ausland nach Deutschland.
Die Krankheit zerstört ähnlich wie Malaria die roten Blutkörperchen des Tieres, das bereits nach vier bis fünf Tagen an Blutarmut oder innerhalb von zehn Tagen an Nierenversagen stirbt.
Besorgte Halter können die Krankheit bei ihrem Hund leicht erkennen. Erste Anzeichen sind hohes Fieber, Verweigerung des Futters und Apathie. Nach zwei bis drei Tagen färbt sich der Urin des Hundes dunkelrot.

SCHÜTZT EURE TIERE !!!
In dem ihr eure Tiere regelmäßig auf Zecken untersucht.

Whippet meting

Op 7 juli 2012 vanaf 10.30 uur zal weer een Whippet meting plaatsvinden

op de bekende locatie in Utrecht.

Aanmelden via Ine.

Reactie Raad van Beheer op tv uitzending

Naar aanleiding van de televisie uitzending KRO Brandpunt op 4 maart
2012 en diverse andere media, heeft de Raad van Beheer de volgende
reactie opgesteld.


De Raad van Beheer is het overkoepelende orgaan op het gebied van de kynologie in Nederland. Zij
heeft onder andere tot doel het voeren van stamboekhouding en de bevordering van de gezondheid
en het welzijn van honden en hondenpopulaties.

Raad van Beheer blijft haar verantwoordelijkheid nemen in duurzaam fokbeleid
van rashonden

De Raad van Beheer heeft in eerdere reacties op de media-aandacht voor de situatie bij rashonden
en look-a-likes, al aangegeven dat zij herkent en erkent dat er gezondheidsproblemen kunnen
voorkomen bij (ras)honden. Lees verder

PARVOVIRUS TYPE D ALARM!!

Beste hondenvrienden ;
Berichtje binnengekregen via Mouche Bellens (ex-eukanuba vertegenwoordigen-huidig Delcon vertegenwoordiger. Gisteren ontving ik het vreselijke nieuws dat er via import van honden( in dit betreffende geval ging het over Alaskan Malamuts) uit Polen naar Duitsland en Oostenrijk het ” vreselijke” Parvovirus Type D meekwam!!

Ook zouden landen als Roemenie en Czechie reeds gevallen van deze vorm Parvo gedetecteerd hebben. Parvo Type D is een uiterst moeilijke en gevaarlijke(lees meestal dodelijke) vorm. Ondanks vaccinatie van U honden voor de andere types Parvo kan je hond(jong, oud, gezond of verminderde afweer) deze ziekte krijgen en doorgeven reeds in de incubatietijd(is de periode dat hond virus reeds heeft doch nog geen symptomen zichtbaar zijn)

Er bestaat tot op heden geen vaccin voor. Symptomen zijn bloederige diarree,met zeer kenmerkende speciale, zoete geur.Vlugge achteruitgang van algemene toestand hond en waarna reeds ZEER vlug uitvallen van vitale organen. Indien tekens of ook maar enig vermoeden onmiddellijk U dierenarts raadplegen aub. Hij /zij zal starten met infuustherapie, AB om verdere infecties te voorkomen, interferon behandelingen. Laat ons hopen dat de bevoegde instanties hier in Belgie(doch ook in de getroffen gebieden en de andere ons omringende landen) de zo noodzakelijke maatregelen treffen.

( zoals quarantaine regels(denk aan deze tentijde BSE bij koeien) stop import van deze reeds gedetecteerde (geinfecteerde ) landen(petshops invoer voornl.)
Bevoegde personen zijn er op dit moment mee bezig om hen zover te krijgen doch hopelijk ziet FOD er het bedreigende van in en dus ook de noodzaak tot uitvoeren van deze drastische maatregelen?!

Wees U ervan bewust dat dit virus dus zeer gemakkellijk mee binnen kan komen op hondenshows /Renbaan /Coursing …
Ik denk hierbij aan afgelopen show te Hogstraten, einde van de maand Moeskroen., daarna Gent en Crufts…vele honden vanuit buitenland….
Je draagt het virus gewoon mee over je schoenzolen…